SKRIV PÅ

000 000UNDERSKRIFTER

MAROCKO, ALGERIET, TUNISIEN

INGEN SKA TVINGAS GIFTA SIG MED SIN VÅLDTÄKTSMAN. DET ÄR ETT BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER.

Våldet mot kvinnor i Tunisien är utbrett. En studie visar att 47 % av alla kvinnor någon gång utsatts för våld. Men lagarna skyddar inte brottsoffren. Tvärtom.

Fortfarande kan våldtäktsmän undgå straff om de gifter sig med sitt ­offer - om hon är under 20 år. Våldtäkt inom äktenskapet är inte ett brott. Däremot är det straffbart att ha sex utan att vara gifta, även vid samtycke. Detsamma gäller samkönat sex. Det gör att många flickor, kvinnor och HBTQI-personer inte vågar anmäla våldtäkt av rädsla att själva anklagas för att ha haft utomäktenskapligt sex.

Amnesty har länge arbetat för en förändring i Tunisien. 2014 utlovade makthavarna ett nytt, omfattande lagpaket mot våld mot kvinnor, men inget förslag har presenterats. Flickor och kvinnor i Tunisien har väntat länge nog. Nu måste vi agera. Det är hög tid att regeringen infriar sitt löfte och skyddar brottsoffren - ­inte förövarna.

VÅLDTÄKT INOM ÄKTENSKAPET ÄR INTE ETT BROTT.

SAMIRA OCH HENNES MAN VAR NYGIFTA DÅ HAN VÅLDTOG HENNE FÖRSTA GÅNGEN.

Första gången de hade sex tyckte Samira att det kändes som våldtäkt. Maken var våldsam och hon fick infekterade sår. Ett par nätter efter det sov de inte tillsammans. “En natt … vid tretiden kände jag att han rörde vid mig och jag grät för det gjorde ont … plötsligt grep han tag i mina armar och höll fast dem bakom min rygg. Jag protesterade och sa att det gjorde ont. Han sa åt mig att inte vara rädd, och sen våldtog han mig”, säger Samira.

Hon polisanmälde maken för “oanständigt övergrepp” - analsex - som är ett brott enligt tunisisk lag, men han frikändes i domstol. Han nekade till brott och anklagade henne för att inte ha varit oskuld när de gifte sig. Samira har ännu inte fått skilsmässa och maken har hotat henne så att hon ska dra tillbaka sin anmälan. Nu har hon flyttat hem till sin familj. “Jag bor med min far och bror igen. De skyller allt på mig och slår mig.”

VÅLDTÄKT ÄR VÅLDTÄKT, ÄVEN INOM ÄKTENSKAPET. Tillsammans kan vi kräva att Tunisien erkänner våldtäkt inom äktenskapet som ett brott.

VÅLDTÄKTSMÄN GÅR FRIA OM DE GIFTER SIG MED SITT OFFER. ENLIGT LAGEN.

IDÉER OM HEDER OCH SKAM GÅR FÖRE MÄNNISKORS SEXUELLA INTEGRITET OCH SJÄLVBESTÄMMANDE.

“Det är fruktansvärt. Det är katastrofalt. Men det passar familjerna. En flicka som förlorat sin oskuld, det är svårt att hitta en make åt henne”. Rättsmedicinsk specialist berättar om artikel 227bis i tunisiska strafflagen. Lagen medger att våldtäktsmän undgår straff om de gifter sig med offret, förutsatt att hon inte fyllt 20.

JU FLER SOM ENGAGERAR SIG FÖR ALLAS RÄTT TILL SIN EGEN KROPP, DESTO MER KAN VI PÅVERKA. Tillsammans kan vi kräva att Tunisien avskaffar skadliga och diskriminerande lagar

SEX UTANFÖR ÄKTENSKAPET STRAFFBART

FLICKOR OCH KVINNOR SOM ANMÄLER SEXUELLT VÅLD MÖTS OFTA AV OVILJA FRÅN POLISENS SIDA - DE TAR OFTA INTE ENS EMOT ANMÄLAN.

27-åriga “Meriem Ben Mohamed” våldtogs av två polismän i september 2012. Hon anmälde våldtäkterna men ingen utredning inleddes, istället anklagades Meriem för "oanständighet". Polismännen påstod att hon hade erbjudit dem sexuella tjänster efter att hon hittats ensam med sin pojkvän i en bli. Fallet utlöste omfattande protester i Tunisien och i april 2014 dömdes polismännen till 15 års fängelse. Att gärningsmännen straffas är ovanligt, i övrigt är inte Meriems fall unikt offren skuldbeläggs ofta.

MÅNGA FLICKOR, KVINNOR OCH HBTQI-PERSONER VÅGAR INTE ANMÄLA VÅLDTÄKT AV RÄDSLA ATT SJÄLVA ÅTALAS. Tillsammans kan vi kräva att brottsoffren för sexuellt våld och andra former av könsbaserat våld får rättvisa och upprättelse utan att mötas av fördomar.

HOMOSEXUALITET ÄR ETT BROTT

POLISEN UTSÄTTER OFTA HBTQI-PERSONER FÖR ÖVERGREPP OCH UTPRESSNING - ISTÄLLET FÖR ATT SKYDDA FRÅN VÅLD

Sharky, en 25-årig lesbisk kvinna från Tunis, har flera gånger utsatts för hatbrott. Den första attacken ägde rum när hon bara var 16. “Jag hade shorts och T-shirt på mig och rakat huvud. En kille kom fram till mig, han gillade inte mitt utseende. Han frågade vad det var med mig, om jag var kille eller om jag gillade tjeter. Han satt i sin bil och drack en flaska öl. Han klev ur och slog mig med den. När jag gick till polisstationen för anmäla frågade de mig varför jag gick omkring på gatorna klädd på det viset. De sa åt mig att gå hem. Jag gick hem och tog själv hand om mina skador.“
Sharky utsattes för minst åtta homofobiska hatbrott under de följande nio åren. Till slut förlorade hon hopp om att rättsväsendet skulle skydda henne från våld och om att förövarna någonsin skulle ställas inför rätta. Hon lämnade Tunisien och har nu sökt asyl i ett annat land.

INGEN SKA STRAFFAS PÅ GRUND AV VEM DE ÄLSKAR Tillsammans kan vi kräva att homosexualitet och samkönat sex avkriminaliseras i Tunisien.

Du kan förändra!

TUNISIEN – SLUTA STRAFFA OFFREN.

AMNESTYS KRAV PÅ TUNISIEN
  • Anta en omfattande lag mot våld mot kvinnor och flickor.
  • Skadliga och diskriminerande lagar måste ses över. Våldtäkt inom äktenskapet måste erkännas som ett brott. Lagparagrafen som gör att våldtäktsmän undgår åtal om de gifter sig med sitt offer måste tas bort. Detsamma gäller de lagar som kriminaliserar sex mellan ogifta samtyckande vuxna, inklusive samkönade relationer.
  • Omdefiniera våldtäkt i enlighet med internationella normer. Exempelvis ska lagen om våldtäkt vara könsneutral.
  • Se till att brottsoffren för sexuellt våld och andra former av könsbaserat våld får tillgång till hälso- och sjukvård samt rättvisa och upprättelse utan att mötas av fördomar.
När du fyller i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig med information om hur du på olika sätt kan göra mer för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid, och håller dig uppdaterad om vårt arbete. Du kan närsomhelst avböja att bli kontaktad igen. Vi följer PUL. Läs mer om hur vi hanterar dina kontaktuppgifter.

Bidra med 50 KR

FYLL I DITT MOBILNUMMER FÖR ATT SKÄNKA 50 KR TILL AMNESTY INTERNATIONAL VIA SMS.

VEM FÅR BESTÄMMA ÖVER SIN KROPP?

Gör vårt quiz